Pagini

17 dec. 2008

Racitura a-la-Oroftiana, partea a III-a

Toate astea strinse si anume:
morcovi vreo 4 d-aia mai nodurosi, deh cum doar la Oroftiana gasesti
albituri vreo 3,
ceapa vreo 4 - dar sa fie d-alea tari si usturacioase,
usturoi cam cit sa-i incapa intre palmele unui miner,
niscai sare - cam o lingura de lemn,
chiper - fara zgircenie,
foi de dafin cam 6,
12 boabe intregi de ienibahar.

Intr-o oala mare de tot - cea mai mare din casa - daca nu in doua mai mici, arunci carnea taiata dupa cum urmeaza: aripile deprinse de carcasa, la fel si copanele, pieptul desprins de spate, spatele de git si gitul de capatina. Daca mai ai o capatina (de la ciorba ce ti-o prepara cu maiestrie bunica) baga-l in zama ta ca face minuni. In acest caz creierul de gaina este genial.

Pe linga carne se mai baga, dupa ce le-ai dezpielitat si spalat, ceapa, albitura, morcovul, chiperu, ienibaharu si vreo 4 catei de usturoi + foile de dafin. Sarea se pune mai la sfirsit (nu toata lingura ca dupa aia trebuie sa bei prea mult vn sau bere).

Esential 1!

Nu recomand a se spumui zama. Mai bine speli carnea bine bine de tot cam ca pe tine inainte de o sara de amor cu una(unu) noua(nou) - dar fara gel de dus.

Esential 2!

Nu se completeaza cu apa daca scade zama. Nu se va prinde cheagu in vecisi veti minca ciorba nu racitura.
De asta am scris sa fie folosita oala a mare sau doua oale mai mici, dar nu chiar mici. Se puna multa multa apa ca sa aibe de unde scadea.

Dupa cam 3 orede de fiert - la foc potrivit catre mic - si dupa ce zama s-o cam ingalbenit si o lasat un strat uleios la suprafata, se pune restul de sare (dupa gust) si restul usturoiului (pisat de asta data) se mai lasa 10 minute si se stinge aragazu.

Eu scot carnea si restul ingredientelor, zeama o las sa se decamteze si o strecor pentru a fi mai limpede cind se incheaga - cam caq un jeleu.

Carnea o scot de pe os - pentru a nu ocupa prea mult loc in castronel si a lasa suficient spatiu pentru zama care-i si deliciul deliciilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu