Pagini

13 sept. 2009

Paris vs Craiova

Muicăă fusăi la olteni. Zău că fusăi. Dar îţi spusăi io ce mi sa-ntîmplă? Mă spusăi sau nu spusăi? Nu spusăi, că de cînd n-am mai scris pe blog, se-ntîmplară multe, multe se-ntîmplară.
Mă frate-miu, cînd faci cîte o plimbare d-asta în interes dă serviciu, este posibil să ți se nască cîte-o revelție ce trebuie înpărtășită.
Cum zîcea ăl bătîrn a lu al bătîrn: dintre toate lucrurile dupe lumea asta, cel mai mult şi mai mult, mie îmi plăcu Craiova, auz?

Pînă acuşica un an, fusăi la Paris, da' acu bag samă că nu-i diferență mare între cele doua metropole.
Ba mai mult decît atît, la Paris se ezistă doar un tur Efel, în Craiovița turnulețele dupe căși îs cu sutele.
Franțujii se laudă cu Sena și bateaurile lor simadicoase. Pe canalul dupe strada Râului plutesc doar voapoare ori cai verzi? Nu, aici gaesti rahați, coji de cartoafe, textile viu colorate, plastice, dar ce-mi mearseră la inimă iereau duhorile unice. Ehei... dragii moșului ce-am mai borît.

Stai o ţîră că-ţ spui! Nu terminai de povestit.

În Paris există Monmtparnasse, numit cică și cartierul artiștilor, în Craiova se ezistă cartiere de o factură și coloratură specifică. In functie de afinități, activitatea de bază a coloraților este ocupată cu statul dejaba. In pauze se îndeletnicesc cu furatul și prelucratul metalelor, sau după caz, cu ciorditul, manglitul ori cu șmenul, șușa și maneaua, preocupări in care se dovedesc artiști emeriți.

Cînd ajunsăi la București, am tras adînc aer curat în piept și mi-am zis ăn barbă: Tii ce oraș curat, ce fețe cumsecade, ce limbaj savant. Vă iubesc miticilor!

2 comentarii:

  1. Dupe ce ca scapasi cu bine, mai si comentezi?:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Scapai dintre olteni, serios ca scpai.
    Pe linga mine, o mai scapat si maistrul, sef de schimb intr-ale constructiilor de canalizari acas' la Suca.
    Diferenta dintre noi, iatcu si maistrul mai devreme amintit, se egzxsista.
    Io am scapat cu viata iar el de munca. Si-o anuntat demisia. Motive o fi avind beatul de el mai de mult, da ce l-o facut sa fie de-a dreptu hotarit? Sa fie amenintarea cu sabia, pistolu?

    RăspundețiȘtergere