Pagini

12 mai 2009

Aventuri culinare

- Am fost in stare sa ard si ceaiul.

Cam asa o'nceput o draga prietena sa-mi povesteasca aventurile prin camera aia fara bideu si cu multe electrocasnice, in care nu se doarme ci se ingurgiteaza chestiuni special pregatite pentru acest scop, continuind cu:

- Odata am facut ciorba. Dupa ce-am gustat o lingura, oala WC-ului s-o bucurat tare mult de ea. Cuvintul "comestibil" nu i se potrivea de loc, desi pusesem de toate: morcovi, telina, conopida, cartofi, ceapa, usturoi, leustean, praz, enibahar, piper, andive, portocale, ciuperci uscate, castraveti acri, bulion in sos de rosii, ardei iute si gras, putin cilit si o lingura mare de sare. Mi-a zis mie cineva ca trebuia sa pun si apa. Ciudat! Toate legumele contin apa, de ce mai trebuia sa pun si eu?
- Ciorba se fierbe, nu se coace.
- Da? Oare de asta iesea fum din oala?

Ieri, in timp ce stateam pe buda, imi da telefon urlind disperata:
- Iatculeeee ce ma fac?!?!! Am vrut sa fac floricele si acum imi zboara prin toata bucataria de parca-s nebune. Mi-e si frica sa ma apropii de aragaz. Am inchis usa de la bucatarie si m-am ascuns sun plapuma, in dormitor. De ce sar asa ca dementele?
- Pai n-ai pus capac pe tuci?
- Aaaa trebuia sa pun capac? De ce?
Am vrut sa-i explic dar nu putem din cauza hohotelor. Daca nu eram pe oala, ma cacam pe mine de ris.

Special pentru EA si alte gospodine la fel de pricepute, dimineata am achizitionat o carte scrisa de Daniel Mafteiu, din care o sa citez citeva sfaturi fara de care bucatariseala poate fi agatata in cui:

* La piata puteti gasi carne, mezeluri, brinzeturi si bunuri de uz casnic (maturi, vase de lut, curse de soareci, cazmale, etc.) [...] In anumite piete se vind si animale vii, cum ar fi pasarile si pestii; oricit ar fi de funny, atentie mare la aceste produse, mai cu seama daca sint prezentate cu titlul "exotice"; par ele apetisante, dar nu se inlud sub nici o forma in meniu (din pestii cei cool nu poti face ciorba, chiar daca pretul este astronomic)

* la intrarea in piata nu exista boy care sa va parcheze masina; nu lasati cheile automobilului pa mina necunoscutilor;

* in piata nu va intimpina nici o hostess, care sa va plimbe printre tarabe si sa va recomande produse si specialitati;

* prezentarea alimentelor la piata difera fundamental de prezentarea din cartea de bucate; de exemplu, nu puteti cumpara doua albusuri de ou, un virf de cutit de bicarbonat, coaja de lamiie ori 1/2 linguri de untdelemn (ulei);

* nu solicitati la taraba un buchet de patrunjel; in limbajul curent al legumiculturii comerciale, verdeata strinsa laolalta si prinsa cu sfoara/ata/sirma poarta denumirea de legatura;

Exceptie: multimea de firisoare vegetale de culoare galben-pai, strins legate cu sfoara ori sirma; seamana cu un buchet sau o legatura, dar poarta denumirea de matura; e un produs natural, dar nu e recomandat consumului; de asemenea, matura nu se tine in glastra cu apa;

* nu exixta marar mare sau marar mic; exista legaturi alcatuite din mai multe sau mai putine plante; va recomand sa-l cumparati pe cel mai verde.

* cind gatiti piine cumparata e la brutarie, nu trebuie sa porniti hota;

* felierea piinii presupune asezarea acesteia intr-o pozitie stabila; cu o mina imibilizati piinea, cu cealalta apucati cutitul de miner (partea mai groasa, cea care nu taie), cu lama dispusa in plan vertical, si imprimati o miscare rectilinie pe axa longitudinala; concomitent, apasati usor cutitul pe piine pentru ca lama sa taie; daca nu merge, rasuciti cutitul cu 180 de grade pe axa longitudinala (taisul trebuie sa fie orientat spre piine)

* forta de apasare a cutitului trebuie dozata astfel incit pe felie sa nu apara urme de rumegus de la tocator/blatul mesei.

* cind piinea s-a micsorat atit de mult incit n-o mai puteti tine pentru a taia inca o felie, opriti-va; bucata ramasa se numeste "colt" si se consuma ca atare;

* daca gatiti piine cu unt e bine sa stiti ca felia de piine se unge cu unt pe partea de sus;

* cind gatiti piine cu salam fara unt, va trebuie doar piine si salam; nu aveti nevoie de unt, chiar daca acesta apare in denumirea preparatului;

* chiar daca se foloseste in ciorba/supa, gaina nu este leguma;

* nu folositi fructe de mare la compot;

* inainte de a va apuca de garit e bine sa luati in considerare dotarea bucatariei voastre; nu gatiti ceai ori cafea daca aveti doar farfurii intinse; nu gatiti ciorba daca aveti doar halbe de bere si cutite;

* felia de piine unsa cu unt pe fata de jos nu trebuie aruncata la gunoi; e de ajuns sa o resuciti cu 180 de grade in plan orizontal si e gata pentru consum;

* mincare nearsa se prepara la fel ca si cea arsa, cu o diferenta notabila: se tine pe foc mai putin;


Dragele mele gospodine in devenire,
Aceste sfaturi sint cu titlu orientativ. Daca vi se par puerile sau lipsite de logica, va rog sa nu tineti conte de ele.

7 comentarii:

  1. Adevarul e ca dupa mistreti, galinacee pe capac si alte nebunii, trebuia sa ai parte si de d-astea.
    Oricum dragut textul "italic".
    Asta cu painea si untul mi-aduce aminte de trilema aia cu pisica, felia de paine si untul, in legile lui Murphy.
    Daca legi o felie de paine cu untul in sus de spatele unei pisici si le arunci de la balcon, cum ajung jos? Pisica pe labe sau untul pe asfalt?

    Oricum succesuri nemasurate (anti)talentelor culinare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Comentariul asta e pentru a se vedea ca nu ești tu acea "prietena", nu?
    Las' ca te vad io duminica daca esti in stare sa-mi fierbi un morcov, fara sare, ulei, acrituri sau ingredinte ce i-ar da gust.
    Abia aștept sa-ți declar: "ai facut cea mai insipida, fada, searbada si dietetica mincare ce poate exista. Iti multumesc!"

    RăspundețiȘtergere
  3. Vezi ca mananci rahat! Pardon am uitat ca esti la dieta.

    Ai zis ca ai voie sare, de ce faci pe niznaiul?

    Si sa-mi spui tu mie cutzu-cutzu de nu o sa te suprind duminica! Sa te vad atunci ce mai zici!

    Si da draga, trebuia sa punctez faptul ca nu sunt eu, desi prost sa fii sa asociezi astfel de povestiri cu laudele trecute la adresa celebrei deja Pitbu'

    Ne vedem duminica, jmechere...

    RăspundețiȘtergere
  4. Abia astept sa ma surprinzi - la asta te pricepi cel mai bine.
    Cit despre sare... daca nici de asta n-as avea voie, ce rost ar mai avea sa fac umbra lunii?

    RăspundețiȘtergere
  5. daca vrei intra si la mine pe blog

    RăspundețiȘtergere
  6. @Pitbulitza

    Cind facem experimentul cu mita si untul?
    La etajul 10 stai, mita (hai sa zicem ca-i asa cum zici tu) ai, aduc eu untul.

    RăspundețiȘtergere