Pagini

24 ian. 2009

Alte injuraturi si inevitabilul Costache

Cum v-am mai povestit, evenimentele din decembrie '89 m-au prins cu ceva tulei deasupra buzei supeioare, trei floace'n barba si o pofra nebuna de sex.. Futeam orice: banii parintilor/bunicului, buha in fata la "Aroma" si cam atit.
Orele de curs se tineau in "amfiteatru", o sala dintr-aia mare, cu bancile dispuse pe trepte, tavanul inalt, pictat cu tot felul de vopseluri scorojite.
Pe linga frigul siberian, fie vara ori iarna, dotarile standard alocate desfasurarii procesului didactic erau formate dintr-o catedra lunga de 10 metri, doua table zgiriate, parchet imbibat cu parafina expirata, banci rupte si din cind in cind, liceeni dornici de cinnciuri.
Amfiteatrul avea doua iesiri. Una in fund, dupa o balustrada din lemn masiv, la care ajungeai coborind niste trepte dispuve in forma de "V". Diferenta de nivel, prima trapta, usa, era cam de 4-5 metri. Cealalta iesire dadea inspre un hol prin care treceai catre afara. Acest hol avea inca doua usi. Privind dinspre sala noastra de curs, in stinga era clasa de "sport", iar in dreapta, "cabinetul de rusa". Citiva colegi de clasa ieseau "afara" pentru a fura din magazinele si casele nemtilor, altii intrau saptaminal in cabinetul de rusa - asta e programa de invatamint. Eu eram la "engleza". Da, faceam engleza, chestie ce ma ajuta mai ales cind ieseam cu cei de la clasa de sport, pe terenul din fata liceului, la o partida de fotbal.
Doamna Popa, profa de engleza, m-o invatat declinarea verbelor asa ca eram perfect capabil sa folosesc limbajul insularilor in cadrul partidelor sportive de ei inventate:
- Fuck you - atunci cind primeam un gol. (eram portarul clasei).
- Fuck your mom - la al doilea gol primit.
Dupa meci mergeam sa "suck" o bere.

Spre deosebire de noi, anglofilii, Domnul Costache era un mare iubitor de chestii frantuzesti, dubioase pentru noi la acea vreme.
Crecă vazuse filme cu profii de la Sorbona ca-si punea incaltari asorata cu sacourile. Pantofii nu erau in carouri ci vestoanele ce-i veneu impecabil pe umeri.
Pregatire pentru reapta aIIa sau bac nu facea cu elevii, cel putin asa-mi amintesc. Habar n-am de unde avea bani de toale asa faine. Aia cu ajutoare inca nu venisera.

Uneori mai faceam si temele de a doua zi. Trebuia sa iau si io note de trecere. Nu dejaba ne dadea statu manuale d-ale gratis pe care pictam mustati la poze.

Cind nu era de garda, pe mama o apuca responsabilitatea materna si-mi verifica caietele de teme. Ma punea sa recit pasaje din manuale, iar daca era cit de cit multumita, ma lasa 3 ore la "Aroma".

Simtindu-ma bazat, cu lectiile facute, de ce sa nu fac glume proaste la intrarea porofilor in clasa?

La Costache, francofil, asa cum v-am povestit, aruncam la miştoc:
- Robinson Crusoe de Daniel de Foe (ca cum zice franţuju mişeljacson).

Nici nu mai trebuia sa deschida gura ca deja aveam foile smulse din caiet, numele scris in stinga, sus, iar pe mijloc "lucrare de Control".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu